Ana içeriğe atla

Türkçe Forumlar Aktifliğini Yitiriyor Mu?

 2000'lerin başlarında müthiş bir çıkış yakalayan ve internetle tanışan 80'ler kuşağını bilgisayar başına bağlayan internet forumları, zaman geçip sosyal medya platformları ortaya çıktıkça popülerliğini kaybetti gibi gözüküyor.

Özellikle Facebook, Instagram, Twitter ve benzeri birçok platformun arka arkaya internet dünyasına katılmasıyla, insanlar bu geniş dünyalara kaydı ve kendi kimliği ile buralarda yer almaya, gezip gördüklerini paylaşmaya ve yeni insanlarla tanışmaya başladı.

Peki ne oldu da forumlar popülerliğini yitirdi veya günümüzde forumlar hala popüler olabilir mi? Gelin birlikte inceleyelim:

vBulletin

vBulletin forum PHP üzerinde yazılmış ve her ihtiyaca cevap veren, vBulletin blog ile üyelerin blog ihtiyacını bile forum üzerinde karşılayan geniş bir platformdu. Zamanı için en ileri yazılım tekniklerini kullanan vBulletin, bir dönem internetin en popüler yazılımlarından biriydi. Özellikle vBulletin 3.x serisi neredeyse her forumun temelini oluşturuyordu.

Günümüzde hala vBulletin 3 serisini kullanan forumlar var ama bunlar çağdışı ve mobil uyumlu olmayan görüntüleri ile kullanıcılarına istediğini vermekten çok uzak platformlar.

PHPBB

PHPBB en az vBulletin kadar eski olmasına rağmen ücretsiz olması ile büyük popülerliğe sahip oldu. Ama vBulletin kadar güzel eklentileri olmadığı için onun seviyesine maalesef çıkamadı. Günümüzde mobil uyumluluğu ile öne çıkan PHPBB, çok güzel bir seçenek.

xenForo

xenForo günümüzün en iyi forum yazılım. 10 yaşını deviren xenForo artık 2.2 sürümünü geride bıraktı ve kendisini hızla geliştiren ekibi sayesinde günün tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek kadar iyi bir forum yazılımı. Günümüzde Türkçe forumlar arasında bir seçim yapacaksanız xenForo yazılımını kullanan forumları seçmeniz, mobil uyumluluğu sayesinde sizi rahat ettirecektir.

Forumların popülerliğini yitirmesinin en büyük sebebinin sosyal medya olduğunu söylemiştik. Peki bu forum yazılımlarından hangisi bu durumu değiştirebilir? Elbette xenForo, çünkü günümüzde her şey mobil dünya üzerinden gelişiyor ve xenForo da bu konuda tüm rakiplerinden bir adım ileride.

Genel forum sitesi konseptine en uygun yazılımı anlattık. Google'da genel forum siteleri diye arattığınızda şöyle bir bakın; eğer hala vBulletin 3 kullanan forumlar varsa, bunları bir çırpıda eleyebilirsiniz çünkü güvenliğiniz ciddiye alınacak bir konudur ve düşük PHP sürümlerinde çalışmak zorunda olan forum yazılımlarını size dayatan adminlere kişisel güvenliğinizi emanet etmeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Genel Forum Siteleri | En İyisi Hangisi

Genel forum siteleri arasında en iyisi hangisi son dönemde çok merak ediliyor. Bunun en büyük nedeni, Twitter, Instagram, Tiktok gibi sosyal medya platformlarının giderek birer reklam aracına dönüşmesi ile birlikte, önce eski nesil forumcular sonra da onların ardından gelen yeni nesil sosya medya takipçileri yavaş yavaş forumlara yönelmeye başladı. Türkiye'nin eski forumlarının birçoğunun yerinde yeller eserken, meydan maalesef 1 - 2 senelik amatör forumlara kaldı. Bazıları o kadar amatörce forumculuk yapıyor ki, artık miadını doldurmuş ve bir sürü güvenlik açığı içeren vBulletin 3.8 serisini kullanıyor. Üstelik, bu forumların doğru düzgün mobil desteği de yok. Size tavsiyemiz, vBulletin 3.8 kullanan sitelere güvenip de kişisel bilgilerinizi, mail adresinizi ve hepsinden önemlisi IP adresinizi emanet etmemeniz. Eğlenceli genel forumlar arasında da hızla zirveye tırmanan Dipsiz Forum'un geçtiğimiz ay kapanması ile, maalesef her konuda özgürce tartışabileceğiniz ve sorularınıza